ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Nuttige Informatie -  Nuttige Info -  sintgillis

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Leven in een krabbenmand

 

Op vrijdag 16 november 2012 organiseert de werkgroep Brugge Dialoogstad (een samenwerkingsverband tussen ATD Vierde Wereld, Amnesty International, Diocesane Dienst Diaconie, Integraal, Meersenhuis Onthaal, Oarm in Oarme, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, ’t Sas Brugge, Ûze Plekke, Wieder, het OCMW Brugge en de stad Brugge) een voorstelling van ‘Leven in een krabbenmand’ in de Brugse Stadsschouwburg.
De werkgroep is actief rond armoedebestrijding in Brugge en tracht een brug te vormen tussen het lokaal beleid en mensen in armoede.
 
‘Leven in een krabbenmand’, een theatermonoloog van Paljas Produkties met Marleen Merckx (ook wel bekend als Simonneke van de tv-soap Thuis) in de hoofdrol is gebaseerd op de waargebeurde roman ‘Ik ben iemand/niemand’ van Guy Didelez en Lieven De Pril. In het verhaal vertelt een vrouw van rond de veertig over haar leven in armoede in ons land. Het is een aangrijpend, humoristisch en soms hard relaas waarin de kracht en het doorzettingsvermogen van een sterke vrouw in beeld worden gebracht. Daarnaast is het ook een liefdesgeschiedenis van een koppel dat elkaar door dik en dun blijft steunen.
 
De werkgroep Brugge Dialoogstad nodigt iedereen uit om naar deze voorstelling over verborgen armoede te komen kijken. Verborgen armoede is in onze welvaartsmaatschappij nog steeds een harde realiteit voor een op de tien gezinnen. Leven in een krabbenmand weergeeft een duidelijk beeld van deze, voor velen, onbekende wereld.
 
Concreet
 
Wanneer
Vrijdag 16 september 2012
 
Waar
Stadsschouwburg Brugge,
Vlamingstraat 29
8000 Brugge
 
Tickets
De ticketverkoop start op 17 september 2012.
Voor meer info en het bestellen van tickets:
Bespreekbureau Cultuurcentrum Brugge T 050 44 30 60.
Genummerde tickets af te halen (hou rekening met de bijkomende reserveringskost van 1 euro) of tegen betaling via verzending te bekomen.
Er worden speciale tarieven gehanteerd voor studenten en voor senioren vanaf 60 jaar.
 
Deuren open - 19 u 30, aanvang voorstelling - 20 u.

Diabetes woont ook bij jou in de buurt!

 

Diabetes is écht niet zeldzaam. In België alleen heeft 1 op de 12 personen diabetes en door de veroudering van de bevolking en de toename van overgewicht neemt het aantal mensen met diabetes nog toe.
 
Men schat dat er in België meer dan 600 000 mensen zijn met diabetes, waarvan minstens een derde niet weet dat ze de ziekte hebben. Nochtans is het wel belangrijk dat diabetes zo snel mogelijk wordt opgespoord en behandeld. Daarom slaan de stad Brugge, de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw afdeling Brugge, HABO, LMN Brugge-Oostende-Houtland en de KHBO de handen in elkaar om een informatie- en sensibiliseringscampagne rond diabetes op poten te zetten. Hoogtepunt van de actie valt op woensdag 14 november 2012, Wereld Diabetes Dag. Die dag gaat van 10 u tot 20 u een heuse infomarkt over diabetes door in de Georges Rodenbachzaal en Hendrik Pickeryzaal van de Brugse Stadshallen. Iedereen krijgt er o.a. de mogelijkheid om gratis te laten bepalen wat zijn/haar bloedsuikerwaarde is. Mits inschrijving en tegen betaling van € 3 kan men ‘s avonds na de beurs ook het toneelstuk ‘Nu zegt hij lieveke’, een monoloog gespeeld door Marleen Maes (bekend van gastrollen in o.a. Familie), bijwonen.
 
Programma sensibiliserings- en informatiecampagne diabetes:
 
-       Voordrachten rond diabetes, georganiseerd op verschillende dagen bij u in de buurt. Meer info via 0485 22 44 77 - michelle@zorgtrajectboh.be of 0488 87 94 85 – annabel@zorgtrajectboh.be. 
 
-       Donderdag 4 oktober 2012: Diabetes@school: Infoavond voor leerkrachten en kinderverzorgers, 19 u 30, AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge.
Vooraf inschrijven is niet nodig.
 
-       Dinsdag 13 november 2012: Infoavond voor huisartsen en professionelen uit de diabeteswereld, 20 u, Stadshallen (eerste verdiep), Markt 7, 8000 Brugge.
Inschrijven kan via 0485 22 44 77 - michelle@zorgtrajectboh.be of 0488 87 94 85 – annabel@zorgtrajectboh.be.  
 
-       Woensdag 14 november 2012: Wereld Diabetes Dag:
·         Infomarkt over diabetes met mogelijkheid tot bepaling bloedsuikerwaarde, 10 u tot 20 u, gratis toegang
·         Toneelstuk ‘Nu zegt hij lieveke’, 20 u tot 20 u 45
Locatie: Stadshallen (eerste verdiep), Markt 7, 8000 Brugge.
Inschrijven voor het toneelstuk kan vanaf 3 september 2012 per brief naar het
College van Burgemeester en Schepenen, dienst Welzijn,
burg 12, b-8000 brugge, telefonisch op t 050 32 67 71  of per mail naar dienst.welzijn
@brugge.be. Het aantal plaatsen is beperkt!
Inschrijven voor het bezoek aan de beurs en de bepaling bloedsuikerwaarde is niet nodig.
 
-       Zondag 18 november 2012: Wandeldag Vlaamse Diabetes Vereniging vzw afdeling Brugge 6 – 8 – 11 & 13 km, 12 u tot 15 u vrije start aan het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge. Meer info t 050 36 27 37 & www.diabetes.be/Brugge

'Dementie samen dragení, Werelddag Dementie 2012

 

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseert de Vlaamse Alzheimer Liga vzw een Werelddag Dementie. Dit jaar gaat deze door in de mooie stad Brugge, laureaat van de EFID-awards met hun project ‘Samen voor een dementievriendelijk Brugge’. 
Vlaanderen telt vandaag meer dan 100.000 mensen met dementie. Ongeveer 65% van de personen met dementie woont thuis, al dan niet omringd door familie, kennissen en vrienden. Ook in de woonzorgcentra worden de personen met dementie met veel liefde verzorgd door het personeel en is de mantelzorger vaak een meer dan regelmatige bezoeker.
Al deze goede zorgen worden op de Werelddag onder de aandacht gebracht. De slogan voor de Werelddag Dementie 2012 is dan ook ‘Dementie samen dragen’. 
De stad Brugge, de provincie West-Vlaanderen, Expertisecentrum Dementie Foton, Expertisecentrum Dementie Sophia, het Overlegplatform Dementie Noord West-Vlaanderen, het Overlegplatform Midden-West-Vlaanderen, SEL Noord-West-Vlaanderen, Thuiszorgcentrum CM en de Vlaamse Alzheimer Liga vzw zetten zich in om op 15 september 2012 van de Werelddag een onvergetelijk gebeuren te maken.
De deelnemers worden ontvangen op het stationsplein in Brugge. Zij hebben de keuzemogelijkheid om een begeleide wandeling te maken met een stadsgids of om op eigen houtje Brugge te verkennen. In de stadskern zijn er op verschillende locaties exposities te bezoeken en voordrachten te beluisteren over het thema ‘Dementie”. De kunstenaars zijn elk op een andere manier betrokken bij dementie en geven via hun werken hun visie op het thema. Het gedetailleerde programma kunt u raadplegen op
www.dementievriendelijkbrugge.be.
’s Middags wordt er een maaltijd voorzien in verschillende deelnemende horecazaken in de stad.
Om de dag af te sluiten is er een slothappening voorzien.
Minister Vandeurzen houdt om 16u in het ‘Provinciaal Hof’ op de Markt een toespraak, waar hij de beeldvormingscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ (www.onthoumens.be) zal toelichten alsook het initiatief ‘Dementievriendelijk Brugge’.
Verder zijn er optredens van het
poppentheater “La troupe à Lulu peut vous y aider” uit Noord-Frankrijk en van het Fotonkoor uit Brugge. Ten slotte is er om 17u een verrassing voorzien op de Markt.
Wij hopen op mooi weer en verwelkomen u graag op de Werelddag!

Inschrijven voor de Werelddag Dementie 2012 kan op
www.alzheimerliga.be of per brief naar Vlaamse Alzheimer Liga vzw, Stationstraat 60-62, 2300 Turnhout of telefonisch op 014/43 50 60 of gratis via de vaste lijn op 0800/15225.
De exposities kunnen vrij bezocht worden.
Voor meer informatie:
Contactpersoon Claire Meire
ECD Foton – Tel.: 050/44 67 93
claire.meire@familiezorg-wvl.be

Contactpersoon Marjan Renders
Vlaamse Alzheimer Liga VZW
marjan.renders@alzheimerliga.be

Uw wijkinspecteur (alias wijkagent)

Uw wijkinspecteur laat graag haar gegevens weten:

Naam: Monika Desmidt
Adres: Kartuizerinnestraat 4
Postcode: 8000
Gemeente: Brugge
Tel: 050/44.12.16
Fax: 050/44.12.09
e-mail:
desmidt.monika@hotmail.com